Er komt 10 miljoen euro naar Schiermonnikoog. Dat bedrag wil de gemeente goed besteden en inzetten om Schiermonnikoog klaar te maken voor de toekomst. Daarom beslissen inwoners (jong en oud), ondernemers en andere betrokkenen mee over waar dat geld aan uitgegeven wordt. Europa wil dat het aan een (nog) betere leefkwaliteit wordt besteed. Een echte Buitenkans, voor het eiland!
Kwestie
We ontvangen voor Schiermonnikoog vanuit Europa geld om het leven op ons eiland te verbeteren. Dit is een buitenkans! We nodigen de eilanders uit hun eigen ideeën en plannen uit te voeren. Aanvullend op de projecten die door de gemeente zijn bedacht. Jeugd en jongvolwassen hebben de toekomst, die willen we daarom nadrukkelijk uitnodigen om mee te doen.
Centrale vraag
Welke concrete ideeën zijn er bij de eilanders om zelf het leven op Schiermonnikoog te verbeteren?
Kaders
De concrete ideeën van de eilanders moeten:
- bijdragen aan het verbeteren van het leven van de mienskip op Schiermonnikoog;
- toekomstbestendig zijn en een langdurig effect hebben;
- niet op Buitenkanslijst van de gemeente staan;
- op korte termijn uitvoerbaar zijn;
- een duidelijke eigenaar hebben;
- met het beschikbaar budget kunnen worden uitgevoerd: in totaal € 1,3 miljoen inclusief BTW;
- voldoen aan de geldende wetten en regels;
- voldoen aan de subsidieregels die voor dit budget gelden. De belangrijkste zijn: de subsidie moet uiterlijk 31 december 2025 zijn aangevraagd en voldoen aan de staatssteuncriteria.
Aanvullende opmerkingen van de gemeente Schiermonnikoog
De gemeente nodigt de eilanders uit om op de plandag bij de concrete ideeën aan te geven wat nodig is om deze zelf uit te voeren, welke hulp van een ander eventueel nodig is en van wie.
Hoe gaat het participatieproces in zijn werk?
Buitenkans, eilanders aan zet is een participatieproces dat verloopt volgens De Nieuwe Route. Het bestaat uit drie delen: voorbereiding, plandag en uitwerking.
- Voorbereiding – de maanden januari, februari en maart gebruiken we voor de voorbereidende gesprekken. Dan bereiden we samen met jou als betrokkene de deelname aan de plandag voor. Per voorbereidend gesprek kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Alleen wanneer je je hebt voorbereid in een gesprek met ons, dan kunt je deelnemen aan die plandag.
- De plandag is de dag waarop de gemeenschap besluit waar het geld aan besteed wordt. Deze dag is in twee delen geknipt: op dinsdag 25 en woensdag 26 maart, beide keren van 15:30 tot een uur of 20:00 uur. Het zijn dus twee planmiddagen. Wil je meedoen? Zet dan beide data in de agenda; het is één programma zodat aanwezigheid op beide middagen noodzakelijk is. Op deze manier hopen we zoveel mogelijk eilanders met ideeën en plannen bij elkaar te kunnen krijgen.
- Na de Plandag volgt mogelijk een korte uitwerkperiode. Wanneer niet alle vragen beantwoord zijn, dan is er tijd om dat uit te zoeken. Bijvoorbeeld over mogelijkheden voor financiering naast het budget van Buitenkans, of de zoektocht naar samenwerkingspartners om het idee van de grond te krijgen.
Het voornemen is om in april 2025 de concrete ideeën van de eilanders – waar jullie zelf over hebben besloten – met de gemeenteraad te delen. Zij geven er uiteindelijk een klap op.
Eilanders aan zet is onderdeel van breder proces
Naast de nieuwe route heeft de gemeente geld gereserveerd voor projecten op de buitenkanslijst. Inwoners geven in december 2024 aan welke projecten van deze lijst zij het belangrijkst vinden. In januari besluit de gemeenteraad welke projecten opgepakt worden. Eén van de projecten is al helder: ‘zorg op het eiland’.
Op www.schiermonnikoog.nl/buitenkans vind je meer informatie over het project Buitenkans.