Ik besluit mee:

Opvang asielzoekers Eemsgolaan Hoogkerk

Gemeente Groningen is solidair met mensen op de vlucht en regelt dan ook graag humane permanente opvang. Vanaf 2025 wil de gemeente ongeveer 1.000 asielzoekers permanent opvangen. Naast de Sint Petersburgweg (600 asielzoekers) heeft de gemeente locatie Eemsgolaan 7 in beeld als permanente opvanglocatie voor 300 vluchtelingen.

Zorgvuldig

Na de informatiebijeenkomst [10 juni 2024] over de opvanglocatie aan de Eemsgolaan heeft de gemeente Groningen besloten de tijd te nemen en zorgvuldigheid voorop te stellen.

  • Het reguliere vergunningenproces wordt gevolgd, inclusief alle bijbehorende procedures.
  • Samen met het COA is een integraal veiligheidsplan opgesteld met aandacht voor aanpakken en voorkomen van incidenten. Een vertegenwoordiging van de wijk en omwonenden is hierbij betrokken.
  • De gemeente laat Bureau Beke onderzoek doen naar veiligheidsaspecten in de buurt.
  • Na 6 maanden opening van de tijdelijke noodopvang in de Eemsgolaan 7 wordt er met omwonenden geëvalueerd. 
Participatie

Voor de ingebruikname van Eemsgolaan 7 als permanente opvanglocatie voor asielzoekers start eind november een participatieproces. Binnen vooraf door de gemeente opgestelde kaders [randvoorwaarden] kan iedereen die zich betrokken voelt meebeslissen over de sociale veiligheid en maatschappelijke inpassing van de opvanglocatie in de buurt.

Dit participatieproces start zodra het college van burgemeester & wethouders de kaders heeft vastgesteld. Dan is iedereen die zich betrokken voelt van harte uitgenodigd om mee te praten en mee te besluiten over de opvang voor asielzoekers aan de Eemsgolaan.  

Hoe ziet de participatie eruit?

Het participatieproces bestaat uit drie delen: voorbereiding, Plandag, uitwerking.

  • Voorbereiding – binnenkort kan iedereen die zich betrokken voelt zich via deze webpagina aanmelden voor een Voorbereidend Gesprek. In dit gesprek wordt het proces uitgelegd en hoe je als deelnemer goed voorbereid kunt meedoen aan de Plandag. Dit Voorbereidend Gesprek is noodzakelijk voor deelname aan de Plandag omdat daar daadwerkelijk besluiten worden genomen.
  • Plandag – op één dag komen alle betrokkenen samen om afspraken te maken en om [binnen de kaders van de gemeente] besluiten te nemen.
  • Uitwerking – in deze periode worden afspraken en besluiten van de Plandag verder uitgewerkt door werkgroepen en de gemeente.
Eerste Voorbereidende Gesprek
Als het college in november de kaders heeft vastgesteld vindt eind november 2024 het eerste Voorbereidende Gesprek plaats met de eerst betrokkenen. Dit zijn vertegenwoordigers van de Wijkraad, De Kring, De Buitenhof en de Ondernemersvereniging waarmee de gemeente sinds de informatiebijeenkomst van juni in gesprek is. Deze betrokkenen krijgen hiervoor een uitnodiging zodra het gemeentebestuur de kaders definitief heeft vastgesteld. 
 
Alle andere betrokkenen kunnen zich vanaf dat moment via deze webpagina aanmelden voor een Voorbereidend Gesprek. 
Meer informatie

Na het besluit van de gemeente worden de kaders voor dit participatieproces op deze webpagina gepubliceerd. Meer informatie over het proces en hoe betrokkenen kunnen deelnemen wordt gegeven in een Voorbereidend Gesprek.

Het proces wordt begeleid door twee onafhankelijk procesbegeleiders, Berend Henk Huizing en Huub Pijs. Zij zijn bereikbaar voor vragen. 

Planning
Onderstaand schema is de planning van het proces.
Proces Eemsgolaan

Bezoek de website van gemeente Groningen voor meer achtergrondinformatie.

Documenten

Procesbegeleiders

Nieuws

Bron: Google Streetview

22 oktober 2024

Herkansing voor omstreden azc in Stad: eind dit jaar open

Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt de noodopvang voor asielzoekers aan de Eemsgolaan eind dit jaar in gebruik genomen.