Ik besluit mee:

Opvang asielzoekers Eemsgolaan Groningen

De gemeente Groningen is solidair met mensen op de vlucht en regelt dan ook graag humane permanente opvang. De gemeente heeft het voornemen om vanaf 2025 ongeveer 1.000 asielzoekers permanent op te vangen. Deze aantallen passen binnen de gemaakte afspraken tussen de Groninger gemeenten en het Rijk. 

Naast de Sint Petersburgweg, die plek biedt aan 600 asielzoekers, heeft de gemeente ook locatie Eemsgolaan 7 in beeld als permanente opvanglocatie voor vluchtelingen die in afwachting zijn van een besluit op hun asielaanvraag of die een status hebben. 

De gemeente heeft besloten de tijd te nemen en zorgvuldigheid voorop te stellen.

  • Het reguliere vergunningenproces wordt gevolgd, inclusief alle bijbehorende procedures.
  • Samen met het COA is een integraal veiligheidsplan opgesteld met aandacht voor aanpakken en voorkomen van incidenten. Een vertegenwoordiging van de wijk en omwonenden is hierbij betrokken.
  • De gemeente laat Bureau Beke onderzoek doen naar veiligheidsaspecten in de buurt.
  • Na 6 maanden opening wordt de tijdelijke noodopvang in de Eemsgolaan 7 geëvalueerd.

 

Vóór de ingebruikname van Eemsgolaan 7 als permanente opvang start de gemeente een participatieproces waarin – binnen vooraf opgestelde kaders door de gemeente – iedereen die zich betrokken voelt kan meebeslissen over de voor hen van belang zijnde aspecten in de buurt. Op dinsdag 20 november 2024 heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen deze kaders vastgesteld. 

Centrale Vraag 

Wat is er nodig om ervoor te zorgen dat iedereen op en rond de huisvestingslocatie Eemsgolaan 7 prettig, leefbaar, veilig en gezond met elkaar kan samenleven?

Kaders

De gemeente Groningen nodigt iedereen die zich betrokken voelt uit om met plannen, ideeën en concrete voorstellen/activiteiten te komen om invulling te geven aan (groen) voorzieningen, integratie, sociale veiligheid of anderszins. Zolang het maar past binnen de vooropgestelde kaders. De uitkomsten van de risicoanalyse van Bureau Beke kunnen hier ook bij betrokken worden. 

Aanvullende informatie

Het participatieproces vindt plaats volgens de methode van De Nieuwe Route en bestaat uit drie delen: voorbereiding, Plandag, uitwerking.

  • Voorbereiding – iedereen die zich betrokken voelt kan zich via deze webpagina aanmelden voor een Voorbereidend Gesprek. In dit gesprek wordt het proces uitgelegd en hoe je als deelnemer goed voorbereid kunt meedoen aan de Plandag. Dit Voorbereidend Gesprek is noodzakelijk voor deelname aan de Plandag omdat daar daadwerkelijk besluiten worden genomen. Voorbereidende gesprekken vinden plaats van december 2024 tot en met maart 2025.
  • Plandag – op zaterdag 5 april 2025 komen alle betrokkenen samen om afspraken te maken en om – binnen de kaders van de gemeente – besluiten te nemen.
  • Uitwerking – in deze periode worden afspraken en besluiten van de Plandag verder uitgewerkt door werkgroepen en de gemeente.

Eerste Voorbereidende Gesprek

Het eerste Voorbereidende Gesprek vindt plaats op donderdag 28 november. Hiervoor worden de eerst betrokkenen uitgenodigd. Dit zijn de bij de gemeente bekende vertegenwoordigers van De Kring, De Buitenhof, de Wijkraad en Ondernemersvereniging West. Alle andere betrokkenen kunnen zich via deze webpagina aanmelden voor een Voorbereidend Gesprek. 
Proces Eemsgolaan

Bezoek de website van gemeente Groningen voor meer achtergrondinformatie.

Documenten

Procesbegeleiders

Nieuws

20 november 2024

Buurtgesprekken leiden tot participatieproces opvanglocatie

Na een roerige informatiebijeenkomst in juni, over de opvang van asielzoekers aan de Eemsgolaan in Groningen ligt er nu een collegevoorstel voor een breed participatieproces
Bron: Google Streetview

22 oktober 2024

Herkansing voor omstreden azc in Stad: eind dit jaar open

Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt de noodopvang voor asielzoekers aan de Eemsgolaan eind dit jaar in gebruik genomen.

Aanmeldformulier voorbereidend gesprek Opvang asielzoekers Eemsgolaan

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.