Over ons

Polarisatie overwinnen door nieuwe vormen van democratische besluitvorming, waarin iedereen gehoord en gezien mag worden en mensen écht met elkaar praten en samen beslissen. Zo werken wij – heel praktisch – aan een sociale en duurzame toekomst met een stem voor iedereen. 

Wij zijn Karen de Jong en Berend Henk Huizing en samen vormen we het Instituut voor Gedragen Besluiten.

Founders Instituut voor Gedragen Besluiten

Enthousiast geworden door de methodiek van De Nieuwe Route besluiten conflictexpert Karen de Jong, communicatie-expert Berend Henk Huizing en bestuurskundige Gerbrich Dijkstra eind 2023 actief werk te gaan maken van nieuwe democratische processen. Als antwoord op de maatschappelijke tendens waarbij beleidsvoornemens en plannen al klaar zijn en mensen die zich betrokken voelen nog even mogen tekenen bij het kruisje.

Met gedragen besluitvorming inspireren en activeren we mensen om eigenaarschap te tonen voor de wereld om hen heen.

Na succesvolle participatieprocessen voor gebiedsontwikkeling en een nieuw te bouwen opvanglocatie voor vluchtelingen en bovendien enkele gemeenteraden te hebben begeleid bij samenwerkingsconflicten, besluiten we in het voorjaar van 2024 de handen ineen te slaan. We treffen voorbereidingen, voeren allerlei gesprekken, maken afspraken en nu zijn ook de handtekeningen gezet. Het Instituut voor Gedragen Besluiten is opgericht. Karen de Jong en Berend Henk Huizing zijn eigenaar en voeren de dagelijkse leiding en Gerbrich Dijkstra verbindt zich als lid van de raad van advies. Als instituut werken we onafhankelijk en stellen we per kwestie een team samen uit ervaren en betrokken procesbegeleiders en gespreksleiders.

Wat is het instituut?

Het is een beweging om de wereld beter te maken, een beetje guerrilla, zelfbewust en voor iedereen die gelooft dat gedragen besluitvorming bijdraagt aan een leefbare wereld. Een beweging die gaat over eigenaarschap, autonomie en mensen in positie brengen om problemen zelf op te lossen.

Onze aanpak is erop gericht om onderlinge samenwerking te versterken, wederzijds respect te bevorderen en een cultuur van constructieve dialoog te stimuleren. 

Mensen willen zelf meer zeggenschap over hun leefomgeving en voelen zich niet meer vertegenwoordigd door democratisch gekozen vertegenwoordigers. Omdat steeds meer kwesties niet meer op de ‘oude wijze’ worden opgelost raakt het huidige systeem van indirecte democratie aan zijn eind.

Wat doet het Instituut voor Gedragen Besluiten?

Onder de naam ikbesluitmee.nl organiseren en begeleiden we nieuwe democratische processen waarbij iedereen die zich betrokken voelt – binnen vooraf opgestelde kaders – kan meebeslissen over kwesties. We gebruiken hiervoor De Nieuwe Route, een beproefde methodiek van organisatiepsycholoog Anke Siegers.

Met onze systemische kijk geven we inzicht in vastgelopen situaties en conflicten en begeleiden we teams, organisaties en gemeenteraden. Door gebruik te maken van technieken uit Deep Democracy en onze ruime ervaring met groepsprocessen zorgen we voor een veilige omgeving waarin mensen open en eerlijk met elkaar kunnen praten, met als doel het gezamenlijk nemen van gedragen besluiten.

Tenslotte delen we graag onze kennis en ervaring. Dat doen we met een tweedaagse opleiding en masterclasses.

Niet óver, maar mét mensen besluiten nemen over kwesties waar ze van wakker liggen of zich betrokken bij voelen.

Vertrouwen

Onze aanpak is erop gericht om onderlinge samenwerking te versterken, wederzijds respect te bevorderen en een cultuur van constructieve dialoog te stimuleren. Onderliggende oorzaken van vastgelopen situaties en conflicten maken we helder. Samen met betrokkenen zoeken we naar praktische, concrete oplossingen en maken hier afspraken over. Zo stellen wij iedereen in staat om zélf mee te denken en mee te beslissen over kwesties waar men zich bij betroken voelt. Want vertrouwen in besluiten groeit als je er zelf invloed op hebt. Net als de betrokkenheid bij de eigen omgeving.

Raad van advies

Omdat wij ook de wijsheid niet in pacht hebben en nieuwe democratische processen nog beter worden door kennis en ervaring van mensen met een verschillende achtergrond, installeren we een raad van advies. Gerbrich Dijkstra blijft in dit orgaan aan ons Instituut verbonden.

Programma voor 2025

Nieuwe processen

Voor 2025 staan een aantal nieuwe participatieprocessen op de rol voor onder andere een toekomstbestendige huishoudelijke ondersteuning voor vijf samenwerkende gemeenten, opvanglocaties voor vluchtelingen en de verdeling van een grote pot geld uit de energietransitie. Ook heeft opnieuw een gemeente onze hulp ingeroepen voor het herstellen van verstoorde verhoudingen tussen raad en college.

Opleiding

In het voorjaar van 2025 houden we de eerste editie van onze opleiding de polarisatie voorbij. In deze tweedaagse laten we beleidsadviseurs, projectleiders en participatie- en communicatieadviseurs van overheden en projectontwikkelaars kennismaken met nieuwe democratische processen. We bespreken de voor- en nadelen van onder andere het burgerberaad en de burgerbegroting en online participatie en (uiteraard) duiken we in de methodiek van De Nieuwe Route. Ook besteden we aandacht aan conflictbegeleiding en andere groepsdynamische technieken om te komen van standpunt naar belang. Het geleerde is meteen toepasbaar in de eigen werkpraktijk.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je vrijblijvend in via info@ikbesluitmee.nl dan ontvang je als eerste onze opleidingsbrochure.

Masterclass

Onze inspirerende masterclass de polarisatie voorbij is een inleiding op nieuwe democratische processen en bestemd voor iedereen die meer wil weten hoe je voorbij de polarisatie weer écht met elkaar in gesprek komt.

We laten zien welke stappen jouw organisatie kan zetten om écht gedragen plannen of besluiten te krijgen, waarin ‘iedereen die zich betrokken voelt’ er zich bovendien eigenaar van voelt. Klinkt dit jou als muziek in de oren of geloof je er helemaal niets van? Schrijf je dan vrijblijvend in via info@ikbesluitmee.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Procesbegeleiders

Karen de Jong

Maak kennis met Karen

Berend Henk Huizing

Maak kennis met Berend Henk

Huub Pijs

Maak kennis met Huub

Gespreksleiders

Raad van Advies

Gerbrich Dijkstra

Maak kennis met Gerbrich

Organisatie & ondersteuning

Tess Picavet

Maak kennis met Tess