Nog geen plan opvanghuis asielzoekers in Hulst

Gesprek op de plandag in Hulst

Een hele dag praten, overleggen en ideeën aandragen was zaterdag 25 mei nog niet genoeg. Er ligt nog geen plan voor de noodopvang voor asielzoekers in Hulst. Over de inrichting van het terrein, de interactie tussen de toekomstige bewoners en de buurt en de veiligheid moet nog verder worden gepraat.

In Den Dullaert kwamen zaterdag 48 belangstellenden af op de zogenoemde plandag over de flexibele noodopvang voor honderd asielzoekers en honderdvijftig Oekraïners aan de Spoorweg. De gemeente Hulst pakt de burgerparticipatie rondom het opvanghuis serieus op. Omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden worden opgeroepen zich te melden en worden zo nauw betrokken bij de voorbereidingen rond en na de opening van de noodopvang.

Iedereen mag zijn zegje doen

Zo was er al een klankbordgroep met belanghebbenden in het leven geroepen. Zaterdag mochten zij en ook anderen hun zegje doen over bijvoorbeeld sociale veiligheid, activiteiten voor vluchtelingen en het vermijden van overlast. Om deze gesprekken in goede banen te leiden en tot een gedegen plan te komen, heeft Hulst professionele, externe begeleiding ingeschakeld in de personen van de Friezen Gerbrich Dijkstra en Berend Henk Huizing.

‘Moet er bij het opvanghuis een speeltuin komen?’

Achter gesloten deuren (want de deelnemers moesten wel vrijuit kunnen praten) kwamen 48 meedenkers bijeen. Onder hen waren omwonenden, ondernemers, leden van verenigingen, de wijkraad, professionele en vrijwillige hulpverleners en ook meerdere Oekraïners. Deze laatste verblijven nu nog in elders in de gemeente, maar zullen uiteindelijk hun intrek nemen in het opvanghuis. Vanwege hun aanwezigheid, waren ook tolken present. Er werd gesproken aan de hand van een aantal thema’s; de bouw en realisatie van het opvanghuis (moet er bijvoorbeeld ook een speeltuin komen, of een parkeerterrein?), veiligheid en wat er nodig is om een goede interactie tussen de bewoners en de omwonenden te bewerkstelligen.

Het vertalen van de inbreng van de Oekraïense aanwezigen kostte veel tijd, maar hun mening is waardevol, zij moeten er immers gaan wonen

Micaëla Boone, Woordvoerster Hulst

Dijkstra en Huizing konden echter na de plandag nog niks wezenlijks presenteren. ,,De deelnemers waren enthousiast en er hing een constructieve sfeer”, zegt gemeentewoordvoerster Micaëla Boone. ,,Er valt echter nog heel veel te bespreken. Ze waren na een dag nog niet klaar en hebben meer tijd nodig. Het vertalen van de inbreng van de Oekraïense aanwezigen kostte veel tijd, maar hun mening is waardevol, zij moeten er immers gaan wonen.” Daarom is overeengekomen dat de deelnemers aanstaande dinsdagavond nogmaals samenkomen om verder te praten. Boone: ,,Dan komen ze zeker met een plan van aanpak naar buiten. Dan zijn we weer een stapje verder in het proces.”

De Hulster noodopvang wordt vermoedelijk begin volgend jaar geopend en dit voor tien tot vijftien jaar.

Bron BN DeStem

Deel dit bericht: